Francúzsko a Taliansko podpísali dohodu o výstavbe megatunela

03.12.2012 Celý región

Lyon 3. decembra (TASR) - Najvyšší predstavitelia Francúzska a Talianska potvrdili dnes na summite vo francúzskom Lyone zámer vybudovať pod Alpami železničný tunel za 8,5 miliardy eur. Novú dohodu o projekte, ktorý čelí ostrej kritike ochranárov, podpísali dnes v dejisku bilaterálneho vrcholného stretnutia francúzsky prezident Francois Hollande a taliansky premiér Mario Monti.

Hollande však v tejto súvislosti pripomenul, že o užitočnosti celého projektu bude potrebné presvedčiť ešte Európsku úniu, ktorá by mala financovať 40 percent nákladov, informovala agentúra DPA.

Tunel na trati medzi Turínom a Lyonom, dlhý viac ako 50 km, by mal skrátiť cestovanie medzi Milánom a Parížom zo súčasných siedmich na asi štyri hodiny.

Aj dnes však tento zámer vyhnal do ulíc Lyonu stovky odporcov-demonštrantov, ktorí sa obávajú výrazného zásahu do prírody.

Pôvodne sa predpokladalo, že prvé vlakové súpravy by cez tunel medzi talianskym Val di Susa a francúzskym Saint-Jean-de-Maurienne mohli prejsť v roku 2025, teraz sa však s jeho prípadným dokončením neráta pred rokom 2028.
 

Vyberte región